3 tips til tryggere nettaktivitet

Nordmenn bruker internett mer enn noen gang tidligere. Enten det er snakk om skole, jobb, fritidsaktiviteter, kjøp, salg, vårt sosiale liv, eller hva det måtte være, er internett i sentrum. Det betyr også at vi er nødt til å være på tå hev etter de mange sikkerhetstruslene som befinner seg der ute. Ikke alle som finnes på nett har nemlig de samme gode intensjonene som du og dine har.

Det finnes flere eksempler på episoder der ikke alt går veien. Mange tror at kun store konsern er utsatt, men det er bare fordi mediene ikke dekker privatpersoner like mye. Det skjer nemlig like ofte at privatpersoner blir lurt og frastjålet store verdier på nett. Dette er veldig synd naturligvis. I denne artikkelen skal vi gå nærmere inn på 3 gode tips til en tryggere hverdag på nett.

1. Skaff deg en VPN

Spesielt dersom du skal til utlandet, er en VPN tjeneste slik som SurfShark god å ha med seg på enhetene dine. En VPN tjeneste lar deg nemlig unngå noen av de største farene som er å spore ved offentlige nettverk. Her kan nemlig uvedkommende få tilgang på din informasjon. Spesielt varsom skal du være dersom nettverkene ikke har passord og er tilgjengelige offentlig.

En VPN har en veldig teknisk bakgrunn, men i praksis fungerer den egentlig ganske enkelt. Alt tjenesten gjør er å maskere din faktiske IP-adresse, for deretter å la det se ut som om du er på nettet fra et helt annet sted i verden. Dette gir deg ikke en ultimat beskyttelse på noen måte, men det er en god investering i sikkerhet på nett.

2. Last ned ditt antivirusprogram

Et antivirusprogram er selvfølgelig også viktig å ha tilgjengelig. Dette er et program som analyserer nettsider og programmer på nett, med den intensjonen å holde deg trygg. Antivirusprogram i dag er avanserte, og de kan identifisere hvorvidt nettsider for eksempel har malware ved seg. Dette er en form for strategi, der kriminelle får nettsider til å se identiske ut med originalen.

For eksempel kan de duplisere din nettbank, slik at du taster inn brukernavn og passord, samt koden fra kodebrikken. Dermed får de kriminelle tilgang til din bankkonto, mens du bare logger deg inn på en helt falsk side. Heldigvis har avanserte antivirusprogram utviklet teknologi som gjør at du ikke trenger å bekymre deg over dette – med forbehold om at du faktisk har programmet.

3. Sist, men ikke minst – bruk sunn fornuft!

Det viktigste rådet er uansett å bruke sunn fornuft. Selv med både VPN, antivirus, og andre programmer for økt sikkerhet, er en ikke helt sikret på nett. Det finnes nemlig en rekke forskjellige farer der ute å gå i. Bruker du derimot sunn fornuft, vil du kunne unngå disse.

Først og fremst, dersom noe er for godt til å være sant, så er det gjerne det. Vær også årvåken for hvorvidt nettsiden har sikkerhetslås, samt om domenenavnet er riktig. Den beste tjenesten du kan gjøre deg selv er å ha ett ekstra øye åpent!

Compare items
  • Total (0)
Compare