5 tips for økt datasikkerhet

Når du ferdes på nett kan du møte på farer rundt hvert hjørne. I hvert fall dersom du ikke tar riktige forhåndsregler. Det finnes mange gode tips som kan sikre deg tryggere ferdsel online, enten det er snakk om nedlastning av filer eller surfing på nett.

I dag finnes det nettsider for det meste. Tilbyr byggenæringen magasin med inspirasjon? Ja, og det samme gjelder de fleste bedrifter. Du finner alt fra nettbutikker og nyhetsmedier, til blogger og informative sider på nett. Og heldigvis er flesteparten av disse helt harmløse.

Du vil imidlertid også kunne støte på nettsider som ikke har gode hensikter. Disse sidene inneholder gjerne ondsinnet kode som malware, eller virus og annet rusk. Og det er disse sidene som utgjør en potensiell trussel. Hvordan kan du oppnå økt datasikkerhet?

Installer et antivirusprogram

Et antivirusprogram er programvare du kan installere på datamaskinen din. Det finnes antivirusprogrammer til både PC og Mac. Hensikten med disse programmene er å beskytte datamaskinen mot trusler på nett.

Med antivirus på datamaskinen vil du blant annet kunne beskytte maskinen mot malware, virus, adware, trojaner, spyware, ransomware, dataormer og en rekke andre trusler.

Programmet vil ikke bare kunne forhindre at disse truslene angriper datamaskinen din, de vil også kunne oppdage og fjerne dem.

Når du besøker trygge nettsider som GO-Online.no vil du kanskje ikke ha bruk for antivirusprogrammer. I mange andre tilfeller vil du imidlertid kunne spare deg for skadelige trusler. Du vet aldri når nettsiden du åpner inneholder skadelig kode.

Benytt VPN

Et annet smart sikkerhetstiltak er å benytte seg av VPN. Ved hjelp av VPN kan du nemlig koble deg til en ekstern server. Dette lar deg kryptere all nett-trafikk til og fra datamaskinen.

VPN gjør at du kan surfe trygt på nett til og med når du benytter deg av åpne, offentlige nettverk. Du vil dessuten kunne nyte andre fordeler av at du kan kobles til en ekstern server. Kanskje du ønsker å se på amerikanske Netflix, noe du vanligvis ikke kan om du er i Norge?

Lag gode passord – og oppbevar dem trygt

For at du skal kunne oppnå maksimal datasikkerhet, er det også viktig å være bevisst på hva slags passord du lager. Sørg for at passordet ditt er avansert nok til at ingen kan gjette seg frem til det. Det kan gjerne inneholde både tall, bokstaver og spesialtegn.

Problemet med avanserte passord og PIN-koder er at det kan være vanskelig å huske dem. Mange skriver dem derfor ned. Dersom du gjør dette, bør du passe på at filen er passordbeskyttet.

Ikke hopp over oppdateringer

Det er viktig å følge alle oppdateringer. Dette gjelder både nettleser, programmer og selve operativsystemet.

Hvorfor? Jo, fordi oppdateringer ofte reparerer eventuelle sikkerhetshull som måtte finnes!

Trygg anvendelse av e-post

Trygg ferdsel på nett forutsetter blant annet at du ikke sender sensitive opplysninger som fødselsnummer, betalingsopplysninger og lignende over e-post.

Sensitive opplysninger kan kun deles via krypterte nettforbindelser. Sjekk derfor at nettsiden du legger inn opplysninger på har SSL-kryptering.

En oppsummering

Du kan oppnå økt datasikkerhet ved hjelp av en rekke metoder. Du kan blant annet installere et antivirusprogram, eller skaffe deg VPN.

Økt sikkerhet på nett kan også oppnås ved å lage gode passord og oppbevare disse trygt. Husk også å oppdatere alle datasystemer jevnlig, slik at sikkerhetshull tettes. Ellers anbefales det ikke å sende sensitive opplysninger på e-post. Lykke til!

Compare items
  • Total (0)
Compare